Aan statines gerelateerde spierpijn onderzocht

Categorieën: Medicijnen

Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen. Sommige mensen die deze medicijnen innemen, ervaren spierpijn. Een internationaal onderzoeksteam uit Engeland en Zweden onderzocht waarom.

Spontane lekken

Spieren trekken samen door een gereguleerde afgifte van calcium. Wanneer dit niet gecoördineerd gebeurt, kan dat resulteren in een beschadiging van de spiercellen met tot gevolg. Statines kunnen volgens de onderzoekers een spontane en onregelmatige calciumafgifte in de spiercellen veroorzaken. Bij de meeste mensen levert dit geen problemen op. Sommige mensen zijn hiervoor echter door hun genen of leefstijl wat gevoeliger. Zij krijgen dan spierpijn na het innemen van hun medicatie.

Oefenwiel

Een arts kan een alternatieve behandelmethode voorschrijven bij deze klachten, maar volgens de onderzoekers kan ook lichaamsbeweging helpen. De onderzoekers gebruikten naast spierbiopten van patiënten in hun onderzoek ook ratten die vier weken lang statines kregen toegediend. De calciumafgifte uit opslagcompartimenten van de spiercellen wordt gecoördineerd door ryanodinereceptoren. Wanneer ratten toegang kregen tot een oefenwiel, werden deze receptoren niet aangetast. Deze ratten liepen zelfs twee keer zo ver als de ratten in de controlegroep.

De veronderstelling dat dat lichaamsbeweging de bijwerkingen van statines verergeren, is daarom volgens de onderzoekers een misvatting. De intensiteit van de oefening is wel van belang. Met name matige lichaamsbeweging heft de veranderingen op die in de spiercellen worden veroorzaakt door statines.
 

Bron JACC: Basic to Translational Science. 2019 Aug; 4(4):509-523