Prenatale blootstelling aan pesticiden verandert hersenactiviteit tieners

Categorieën: Maatschappij

Er wordt al langer vermoed dat prenatale blootstelling aan organofosfaten een relatie heeft met verminderde cognitieve vaardigheden en gedragsproblemen bij kinderen.

Een recente studie van wetenschappers van de Universiteit van Californië toont aan dat wanneer kinderen in de baarmoeder aan organofosfaten worden blootgesteld, dat op de langere termijn invloed heeft op hun hersenactiviteit.

Organofosfaten

Met dit nieuwe onderzoek werd twintig jaar geleden gestart. De onderzoekers brachten de hersenen van 95 tieners tussen 15 en 17 jaar uit de Salinas Valley in Californië in beeld. In deze landbouwregio wordt nog regelmatig met deze pesticiden gesproeid.
Geavanceerde hersenscans werden gebruikt om de invloed van chemicaliën op de hersenen zichtbaar te maken. De onderzoekers monitorden de hersenactiviteit terwijl de tieners bezig waren met verschillende taken waarvoor aandacht, sociale cognitie en taalbegrip nodig waren.

Bloedtoevoer

De onderzoekers ontdekten dat tieners die in de baarmoeder aan een hogere dosis organofosfaat waren blootgesteld tijdens het doen van de taken minder bloedtoevoer hadden naar de frontale cortex dan hun leeftijdgenoten. De frontale cortex helpt bij taken die een cognitieve flexibiliteit en visueel werkgeheugen vergen. Tegelijkertijd vermeerderde tijdens tests waarvoor het taalwerkgeheugen nodig was, de bloedtoevoer naar de pariëtale en temporale lobben in de hersenen.
Waarom blootstelling aan organofosfaat voor sommige taken leidt tot een lagere hersenactiviteit en voor andere tot een hogere hersenactiviteit is (nog) niet bekend.

Wat kunt u zelf doen?

Deze blootstelling aan chemicaliën speelt natuurlijk niet alleen in de Verenigde Staten. De laatste tien jaren zijn er vele onderzoeken gepubliceerd naar de relatie tussen vervuiling en een groot scala aan allerlei kwalen. Dat speelt ook in Nederland. Natuurgeneeskundig arts Harald Gaier zet daarom in de novembereditie van Medisch Dossier een aantal natuurlijke middelen voor u op een rijtje waarmee u uzelf en uw naasten gezond kunt houden.

 

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Sep 10;116(37):18347-18356