Slapeloosheid gerelateerd aan hart- en vaatziekten en beroerte

Categorieën: Maatschappij

Mensen met een genetische aanleg voor slapeloosheid hebben volgens een nieuwe Zweedse studie een hoger risico op coronaire hartziekten, hartfalen en beroerte. In dit onderzoek zijn 1.300.000 mensen met en zonder hart-en vaatziekten bestudeerd.

Mendeliaanse randomisatie

De onderzoekers gebruikten een onderzoekstechniek genaamd Mendeliaanse randomisatie om te bepalen of mensen met een genetische variant die te maken heeft met slapeloosheid, meer risico lopen op problemen met het hart en de bloedsomloop. De gedachte is dat eigenschappen en omgevingsfactoren evenredig verdeeld zijn over dragers en niet-dragers van een genetische variant.

Geen oorzaak en gevolg

De onderzoekers hadden echter geen directe informatie over de slapeloosheid onder deelnemers of de eventuele mate waarin zij aan insomnia leden. Daarom kunnen zij alleen zeggen dat de studie in beginsel heeft aangetoond dat mensen met een genetische variatie van slapeloosheid in hun DNA een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, hartfalen en beroerte laten zien. De onderzoekers benadrukken dat de studie alleen een verband heeft aangetoond tussen de twee aandoeningen, maar geen oorzaak-en-gevolgrelatie. Niet goed slapen, betekent dus niet dat u een hoger risico op coronaire ziekte heeft.

Bron: Circulation. 2019 Aug 27;140(9):796-798