Nieuwe therapie helpt jongeren die stemmen horen

Categorieën: Alternatieven

Mensen die auditieve hallucinaties ervaren, horen dingen zonder dat er daadwerkelijk geluiden te horen zijn. Dat kan vanalles zijn; van ondefinieerbare geluiden tot heldere muziek of stemmen die spreken, fluisteren of schreeuwen.

Wanneer het gaat om sprekende stemmen, wordt dit 'auditieve verbale hallucinaties' genoemd. Kim van Slobbe-Maijer, kinder- en jeugdpsychiater bij de Bascule in Amsterdam en promovendus bij het UMCG deed onderzoek naar dit fenomeen.

Ook andere stoornissen

Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer een op de acht kinderen en adolescenten dingen horen zonder dat er van buitenaf geluiden zijn. In vergelijking met de ongeveer een op de twintig volwassenen die auditieve hallucinaties ervaren, komt dit relatief frequent voor in deze leeftijdscategorie. Ongeveer een kwart (23,6%) van deze kinderen heeft bovendien mogelijk klinische zorg nodig. Vaak hebben deze kinderen volgens Slobbe namelijk niet alleen last van deze hallucinaties, maar lijden zij aan meer psychiatrische stoornissen.

Leren omgaan met stemmen

Zij ontwikkelde samen met collega's en patiënten hiertoe een nieuwe psychotherapie die is gericht op kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar oud. De therapie leert kinderen de vaardigheden die zij nodig hebben om met deze stemmen om te gaan, waardoor de invloed en negatieve gevolgen voor deze patiënten verminderen. Onder de onderzoekspopulatie van Slobbe waren de effecten van de stemmen na het volgen van de nieuwe therapie inderdaad afgenomen.

Aanbevelingen

Van Slobbe raadt gemeentelijke gezondheidsdiensten om een laagdrempelige psychiatrische screening voor kinderen aan te bieden. Zo kunnen in een vroeg stadium risicovolle kinderen geïdentificeerd worden.
Ze pleit daarnaast voor verder onderzoek naar factoren die doen vermoeden dat de verbale hallucinaties onschadelijk zijn en naar de factoren die voorlopers van psychiatrische problemen lijken te zijn.

Bron: van Slobbe-Maijer, K., 2019