Hoge bloedsuiker veroorzaakt vaatvernauwing

Iedereen begrijpt dat suiker slecht voor hem is. Maar suiker blijkt nog slechter dan we dachten: hoge glucosewaarden (de hoeveelheid suiker in uw bloed) zorgen dat bloedvaten samentrekken of vernauwen, wat extra druk veroorzaakt op het hart.
Er lijkt een direct verband te bestaan tussen de hoeveelheid glucose en de mate van contractie. Met andere woorden: hoe meer glucose in het bloed, hoe sterker de bloedvaten samentrekken.
Dit kan leiden tot meer druk op het hart, hypertensie (een verhoogde bloeddruk) en het kan de bloedtoevoer naar organen belemmeren, aldus onderzoekers van de Universiteit van Leicester, die deze ontdekking deden.
Iemand van wie de bloedglucosewaarden hoog zijn op het moment dat hij of zij een hartinfarct krijgt, kan daardoor overlijden of complicaties oplopen, zeggen de onderzoekers. De glucosewaarden in het bloed stijgen sowieso tijdens een hartaanval; dat is een natuurlijke reactie op weefselschade, de zogeheten ‘stressrespons’. Dus mensen die al een hoge glucose hebben, lopen meer risico op een dodelijk infarct.
Bron: British Journal of Pharmacology, 2015; doi: 10.1111/bph.13399