Onderzoek bewijst leven na de dood

Iets van ons bestaat voort na onze dood, is de conclusie uit een groot onderzoek van de Universiteit van Southampton. Bijna-doodervaringen (BDE) en uittredingen zijn echt en vinden plaats als het lichaam klinisch dood is.
Wetenschappers dachten altijd dat de hersenen na een hartstilstand niet langer dan een halve minuut actief bleven. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat mensen ervaringen kunnen hebben tot enkele minuten na hun dood.
Na hun reanimatie vertelden sommigen dat ze een helder licht hadden gezien, of door een gids werden gewenkt. Anderen zeiden dat ze naar het plafond zweefden en daar zagen hoe de artsen bij hun lichaam aan het werk waren.
Zo kon een 57-jarige maatschappelijk werker, die op de operatietafel “stierf”, zich alles wat in de operatiekamer had plaatsgevonden levendig herinneren. Het medische personeel bevestigde naderhand dat zijn beschrijving klopte. De man herinnerde zich ook dat hij twee keer het piepje had gehoord dat een monitor om de drie minuten had gemaakt. Zo wisten de wetenschappers dat de man drie tot zes minuten “dood” was geweest.
De onderzoekers analyseerden 2060 gevallen van hartstilstand waarbij de patiënt drie minuten of langer dood was verklaard. Van hen kon 46 procent zich ervaringen herinneren die na hun “dood” hadden plaatsgevonden.
Bron: Resuscitation, 2014; doi: 10.1016/j.resuscitation.2014.09.004