?Slecht? LDL-cholesterol beschermt tegen kanker

LDL-cholesterol, de ‘slechte’ soort die met de miljardenindustrie van statines wordt bestreden, kan ons tegen kanker beschermen. Het blijkt dat mensen die van nature een laag LDL-niveau hebben, op enig moment in hun leven meer kans hebben om kanker te ontwikkelen.
Deze ontdekking van het Tufts Medical Center in Boston, Massachusetts, toont wederom een functie aan van LDL-cholesterol (dat volgens de medische wetenschap slagaders verstopt en hart- en vaatziekten veroorzaakt) voor een goede gezondheid.

De Tufts-onderzoekers hebben 201 kankerpatiënten vergeleken met 402 niet-kankerpatiënten, die geen van allen statines (cholesterolsyntheseremmers) slikten. Op vier verschillende momenten gedurende de bijna 19 jaar waarin de groepen werden gevolgd, hadden de kankerpatiënten consequent een lager LDL-gehalte dan de niet-kankergroep. Nadat eventuele andere redenen voor deze bevindingen waren uitgesloten, hebben de onderzoekers geconcludeerd dat alleen LDL-cholesterol de ontwikkeling van kanker bleek te beïnvloeden.

BRON: Presentatie bij de 61e Annual Scientific Session van het American College of Cardiology in Chicago, Illinois, 24-27 maart 2012

Reacties