10.000 stappen helpen je niet om af te vallen

Dagelijks 10.000 stappen zetten is de gouden standaard geworden voor het verkrijgen van een gezond leven, maar het helpt vaak niet om af te vallen. Zelfs mensen die tot 15.000 stappen per dag zetten, komen nog steeds aan in gewicht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat het een groep eerstejaars universitaire studenten betrof, een groep die in het eerste studiejaar vaak tot 4 kg aankomt, omdat zelfgemaakte maaltijden worden ingeruild voor afhaalmaaltijden.

De gewichtstoename was bij de wandelaars wel minder groot; zij kwamen 1,5 kg aan in de zes maanden van de studie. Maar een deel van de toename werd over alle groepen gezien, of ze nu zes dagen per week 10.000, 12.500 of 15.000 stappen zetten. Dit is de conclusie van veel studies: je kunt een slechte voeding niet ongedaan maken met (hard)lopen. Voor het nieuwste onderzoek, door een team van Brigham Young University, werden 120 eerstejaars gevolgd om te zien of wandelen kon voorkomen dat ze aankwamen.

‘Lichaamsbeweging op zichzelf is niet altijd de meest effectieve manier om af te vallen. Het bijhouden van het aantal stappen kan wel helpen om meer lichaamsbeweging te krijgen, maar ons onderzoek toont aan dat het zich niet vertaalt in gewichtsbehoud of de preventie van gewichtstoename, aldus hoofdonderzoeker Bruce Bailey. Hoewel wandelen de studenten niet hielp om af te vallen, kan de extra beweging wel een positief effect hebben op het emotionele welzijn en de algemene gezondheid. En het is ongetwijfeld beter dan de hele dag achter een schermpje zitten, zo voegen de onderzoekers toe.

J Obes, 2019; 2019: 4036825