2 …maar neem geen aspirientje om er een te voorkomen

Heb je nog nooit een hartaanval gehad, slik dan geen aspirine als voorzorgsmaatregel. Volgens een groot overzichtsonderzoek kan dit een levensbedreigende maagbloeding en zelfs kanker veroorzaken.

Het in de jaren 90 van de vorige eeuw tot dogma verheven advies om dagelijks een aspirientje te slikken was op gebrekkig onderzoek gestoeld, aldus onderzoekers van de Canadese University of Alberta.De onderzoekers ontdekten dat 40 procent van de 50-plussers uit Alberta aspirine slikt om hartziekten te voorkomen, ook degenen die nooit last van hun hart hebben gehad.

Een analyse van drie grote studies wees uit dat de kans dat aspirine ernstige maagbloedingen veroorzaakt veel groter is dan de kans dat het hartziekten voorkomt. Met andere woorden, het risico weegt niet op tegen de voordelen. Het is bekend dat aspirine een maagbloeding kan veroorzaken, maar volgens een van de geanalyseerde studies zou het ook het risico op kanker kunnen verhogen.

In plaats van aspirine te slikken, is het volgens de onderzoekers veiliger om jezelf tegen hartziekten te beschermen door niet te roken, een mediterraan voedingspatroon aan te houden en aan lichaamsbeweging te doen.

BRON
Can Fam Physician, 2019; 65: 480