3000 stappen is genoeg voor een gezond hart


Als u dagelijks in 30 minuten 3000 stappen zet is dat waarschijnlijk genoeg voor een gezonder hart, vooral als u lijdt aan hartfalen.
Artsen hebben patiënten van hartfalen jarenlang gewaarschuwd tegen lichamelijke activiteit, en ze schreven medicijnen voor of brachten een pacemaker in. Maar elke dag wandelen in een matig tempo blijkt dezelfde resultaten op te leveren.
Hartpatiënten kregen een verbod op lichaamsbeweging, uit angst dat de pompfunctie van het hart nog meer belast werd, maar nu blijkt nu het omgekeerde waar. Dat zeggen onderzoekers van de Trondheim Universiteit in Noorwegen.
Bij patiënten die twaalf weken lang 3000 stappen per dag wandelden, bleek de pompfunctie van het hart te zijn verbeterd. Dat maakte vervolgens dat ze nog beter in staat waren tot lichamelijke activiteit. Matige aaneengesloten lichaamsbeweging – 30 minuten aan één stuk – leverde net zoveel op als intensievere lichaamsbeweging.
De onderzoekers keken naar de effecten van de verschillende benaderingen – medicatie, pacemaker en lichaamsbeweging – bij 261 mensen met hartfalen.
In het algemeen verminderde de belasting van het hart door het wandelen in een matig tempo. Ook verbeterde de functie van de hartspier en verwijdden de bloedvaten zich, werden nieuwe bloedvaten gevormd en daalde de bloeddruk.
De ontdekking is een grote stap voorwaarts, zeggen de onderzoekers. Hartfalen is een van de meest voorkomende doodsoorzaken in de geïndustrialiseerde wereld en werd lange tijd beschouwd als net zo dodelijk als kanker.
Circulation, 2017; CIRCULATIONAHA.116.022924