5G. Wat zegt de wetenschap?

In de avond van 28 april heeft Vodafone 5G op zijn netwerk geactiveerd. Sommige mensen zijn blij met de komst van dit snellere draadloze netwerk, voor anderen is het een ramp. Hoe (on)veilig is het nieuwe 5G-netwerk? Redactielid Juglen Zwaan besprak het in zijn nieuwsbrief.

Wat is 5G precies?

Het zal geen verrassing zijn: 5G is de opvolger van het huidige draadloze 4G-netwerk dat is uitgerold over ons land. De dataverbinding is bij 5G tien keer sneller en heeft een veel lagere latentie (1, 2). Een lagere latentie houdt in dat er minder vertraging op de lijn zit dan bij 4G. Ook kunnen er veel meer apparaten op één lijn actief zijn, wat meer mogelijkheden schept. Een voorbeeld is dat zelfrijdende auto’s in de toekomst met elkaar over dit netwerk kunnen communiceren. Het 5G-netwerk zal op drie frequenties communiceren: 700 megahertz (0,7 gigahertz), 3,5 gigahertz en 26 gigahertz (3). Deze laatste trilt zo hoog, dat het bereik slechts enkele meters is, waardoor er op elke straathoek een antenne zal moeten komen (4). Ook zullen er vele antennes in de mobieltjes komen, te beginnen met 8 stuks (5), maar de industrie is al bezig met maar liefst 64 stuks tot zelfs honderden in één mobiele telefoon (6, 7). Dit moet gerichtere communicatie mogelijk maken tussen een telefoonmast en een GSM (8, 9).

Twijfels over veiligheid

Er zijn wetenschappers die beweren dat 5G volkomen veilig is. Maar is dat ook bewezen? Er is een groep van 353 wetenschappers die zich openlijk uitspreken tegen de komst van 5G, vanwege de mogelijke risico’s (10). Onder hen bevinden zich onder andere vele professoren, oncologen, moleculair biologen en radiologen (11).  Lees het volledige artikel op Juglen’s website


Noot van de redactie
Wil je nog meer weten over de gevolgen van 5G? In het komend nummer van Medisch Dossier wordt hierop uitgebreid ingegaan. Ook wat je kunt doen om jezelf tegen deze straling te beschermen, wordt uit de doeken gedaan. Deze editie verschijnt begin juni. Sluit een proefabonnement af om de nieuwste editie -met alle tips rondom 5G- te ontvangen.

Auteur

Juglen Zwaan
www.ahealthylife.nl
Ontvang artikelen als deze zelf van Juglen, schrijf je in: www.ahealthylife.nl/nieuwsbrief

Bronnen

1 https://www.t-mobile.nl/founders/wat-is-5g/
2 https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/de-vijf-geboden-over-5g/
3 https://www.kennisplatform.nl/welke-frequenties-gaat-5g-gebruiken/
4 https://www.ad.nl/tech/5g-mast-op-elke-straathoek~ae9266ec/
5 http://www.jpier.org/PIERC/pierc99/13.19123002.pdf
6 https://www.lightreading.com/mobile/5g/some-massive-mimo-antennas-might-be-a-little-too-massive/d/d-id/749504
7 https://ieeexplore.ieee.org/document/7496871
8 https://www.metaswitch.com/knowledge-center/reference/what-is-beamforming-beam-steering-and-beam-switching-with-massive-mimo
9 https://www.youtube.com/watch?v=OidnBOcXvic