Aandacht voor het nu is goed voor uw hart

Mindfulness – bewuste aandacht voor gedachtes en gevoelens van dit moment – beschermt tegen hartaandoeningen, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek van de Brown Universiteit.
Bij mensen die meer aandacht hebben voor het heden, hun gedachtes, gewaarwordingen en gevoelens, en wat er om hen heen gebeurt, blijken het hart en de bloedvaten veel gezonder te zijn dan bij mensen die dat niet hebben.
Wetenschappers bepaalden de ‘dispositionele mindfulness’ – de mate waarin iemand van nature mindful is – bij 382 mensen door te onderzoeken hoe sterk hun aandacht op het heden gericht was. Van degenen met de hoogste scores had 83 procent hart en bloedvaten die goed gezond waren.
De hartgezondheid van de deelnemers werd beoordeeld aan de hand van hun body mass index (BMI)-score, lichamelijke activiteit, nuchtere bloedsuikerspiegel en rookgedrag. Andere standaardmetingen, zoals het cholesterolgehalte en de bloeddruk, werden niet gebruikt, omdat die geen directe invloed hebben op onze gevoelens, aldus de onderzoekers.
Bron: International Journal of Behavioural Medicine, 2014; doi: 10.1007/s12529-014-9448-9