Aandacht voor mannelijke onvruchtbaarheid

De eerste week van november staat ieder jaar in het teken van de vruchtbaarheid. Dit jaar staat de Week van de Vruchtbaarheid in het teken van de man. De hoogste tijd, want uit een enquête blijkt dat de man vindt dat mannen te onderbelicht blijven. En uit een studie blijkt ook dat niet voor niets aandacht hiervoor wordt gevraagd.

Uit een enquête gehouden door de vereniging Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, blijkt dat 96 procent van hun mannelijke achterban met fertiliteitsproblemen vindt dat er te weinig aandacht voor hen is. Iets minder dan 80 procent geeft zelfs aan dat er een taboe op rust waardoor dit probleem weinig bespreekbaar is. En maar liefst 70 procent voelt zich te veel aan de zijlijn staan in het traject dat wordt ingegaan bij vruchtbaarheidsproblemen. Stevige cijfers dus, cijfers die wellicht niet uit de lucht komen vallen.

In juli schreven we namelijk al over de achteruitgang in vruchtbaarheid van de man in de laatste jaren. Het constante licht van onder andere schermen zou volgens wetenschappers de licht-donkercyclus verstoren. Dit lijkt een grote impact te hebben op onder andere de productie van geslachtshormonen en de vruchtbaarheidsachteruitgang voor een deel te verklaren.

Bron: Freya, 2021