Aangescherpte voedingsregels voor zwangere vrouwen

Het Voedingscentrum heeft de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen aangescherpt. Veel vissoorten uit blik en harde kazen van rauwe melk zijn niet veilig om te eten.

De richtlijnen zijn aangescherpt naar aanleiding van nieuwe informatie van het RIVM en NVWA. In eerste instantie werd alleen de zachte rauwmelkse kaas afgeraden door een verhoogd risico op voedselvergiftiging, maar daar is harde rauwmelkse kaas, zoals boerenkaas, bijgekomen.

Rauwe kaas

De kans dat een zwangere vrouw een voedselvergiftiging krijgt, is door het eten van rauwmelkse kazen groter, maar dit geldt ook bij het eten van rauw vlees, rauwe vis, rauwe kiemgroenten, rauwe eieren en rauwe melk of voorverpakte vis. Als de kazen echter verhit worden, kunnen ze wel worden gegeten, stelt het Voedingscentrum. Net zoals kiemgroenten als taugé.

Roofvis

Ook van de roofvissen, zoals tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai was bekend dat deze beter niet gegeten konden worden tijdens de zwangerschap. De vissen zouden te veel kwik bevatten, wat schadelijk is voor de foetus. De varianten van roofvis uit blik zijn daar dus bijgekomen, terwijl men aanvankelijk dacht dat de soorten uit blik geen of minder kwik bevatte.

Advies

Zwangere vrouwen wordt nog wel aangeraden een keer per week vis te eten. Denk daarbij aan zalm, haring of sardines omdat deze gezonde Omega-3 vetzuren bevatten. Probeer wel aan wilde zalm te komen. Door de geïndustrialiseerde aquacultuur van tegenwoordig ligt er bijna alleen nog maar kweekvis in de supermarkten.

Bron: Voedingscentrum