Acht glazen water per dag? Het is een mythe

Iedereen heeft ooit wel eens gehoord, dat we minstens acht glazen water per dag moeten drinken. Onderzoekers waarschuwen ons nu voor dit potentieel gevaarlijke advies.

Slik inhibitie

Het is een mythe dat we acht glazen water per dag moeten drinken. In feite, zeggen onderzoekers dat teveel drinken zelfs fataal kan zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne in Australië zeggen dat het beter is om gewoon naar je lichaam te luisteren en te drinken wanneer je de behoefte hebt in plaats van het volgen van een strikt regime. Onze hersenen hebben een ‘slik inhibitie’ die ons ervan weerhoudt om teveel te drinken. Als we dat mechanisme overschrijden en doorgaan met drinken kunnen we onszelf zelfs vermoorden.

Marathonlopers

De onderzoekers wijzen naar verscheidene gevallen van marathonlopers die te veel water dronken voor de race en stierven aan de gevolgen van watervergiftiging of hyponatriëmie. Hierdoor worden de natriumniveaus in het bloed abnormaal laag met lusteloosheid, misselijkheid, krampen, coma en dood ten gevolg.

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences