Acne: verband met ‘ernstige depressie’

Het geneesmiddel Dianette (in Nederland Diane-35, een combinatie van ethinylestradiol en cyproteronacetaat) kan ernstige depressie veroorzaken, aldus het rapport van een belangengroep na evaluatie van honderd gevallen.
De Britse geneesmiddelenautoriteit, de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), heeft onmiddellijk opdracht gegeven dit geneesmiddel opnieuw te beoordelen.
Dianette is als hormoonbehandeling toegestaan voor ernstige acne, maar alleen indien andere behandelingen zoals orale antibiotica niet blijken te werken. Het is ook een voorbehoedmiddel, maar artsen mogen het niet uitsluitend als anticonceptiepil voorschrijven omdat het meer kans op bloedstolsels geeft dan andere anticonceptiepillen.
De actiegroep April (Adverse Psychiatric Reactions Information Link) heeft op nieuwe problemen met dit geneesmiddel gewezen nadat zij de gevallen hadden geanalyseerd van meer dan honderd vrouwen. Deze meldden dat zij na gebruik van dit middel last hadden van ernstige depressies. Sommige van deze vrouwen gebruiken dit middel al jaren, hoewel het de bedoeling is dat artsen het slechts drie of vier maanden voorschrijven nadat de acne is weggetrokken.
De groep April heeft ook ontdekt dat artsen Dianette ook uitsluitend als anticonceptiemiddel voorschrijven, ondanks de waarschuwingen die zij daarover hebben gekregen1.
1 BBC, 8 mei 2006