Actief zijn tegen vermoeidheid

We zijn allemaal wel eens moe. Bij het ouder worden kan de vermoeidheid echter toenemen. Verschillende technieken en activiteiten blijken effectief ingezet te kunnen worden in de strijd tegen vermoeidheid, zoals yoga, mindfulness en spierontspanning.

Vermoeidheid is een gevoel van uitputting na een lichamelijke- of psychische inspanning. Bij ouderen komt het probleem vaak voor. Een derde van de oudere vrouwen kampt met het probleem en een kwart van de mannen is geregeld moe. Er zijn veel verschillende oorzaken van vermoeidheid, zoals stress, een ongezonde leefstijl of slecht voedingspatroon, gebruik van sommige medicatie, pijn, chronische ziekten of een passieve leefstijl. Met name langdurig zitten en bijvoorbeeld tv-kijken kan zorgen voor een negatieve spiraal waarbij de vermoeidheid in stand wordt gehouden. Wetenschappers hebben gekeken naar manieren om vermoeidheid te bestrijden zonder gebruik van medicijnen.

Van yoga tot Tai Chi

Onderzoekers keken naar de korte- en lange termijn effecten van verschillende niet-medicamenteuze therapieën op vermoeidheid bij ouderen. Ze analyseerden hiervoor de gegevens van acht studies met totaal 1093 deelnemers. Ouderen die lichamelijke- of psychische activiteiten ondernamen, waren duidelijk minder vermoeid dan de ouderen die niet actief waren. Verschillende activiteiten zijn effectief gebleken op de korte termijn, zoals yoga, mindfulness meditatie, spierontspanning, Tai Chi, cognitieve gedragstherapie en deelname aan een leefstijlprogramma. Ondanks dat de effecten op de lange termijn niet duidelijk waren, concludeerden de onderzoekers dat niet-medicamenteuze therapieën effectief zijn in de strijd tegen vermoeidheid bij ouderen.

De effectiviteit zal vermoedelijk afhangen van de oorzaak van de vermoeidheid. Moeheid als bijwerking van medicijnen of een uitgeput gevoel door een vitaminegebrek zullen niet langdurig verbeteren door actief te zijn. Een groter effect valt te verwachten als vermoeidheid ontstaat door een inactieve leefstijl. Het maakt in deze gevallen van vermoeidheid niet uit of je lichamelijk actief wordt of je hersenen aan het werk zet, als je maar iets doet.

Bron: Age and Ageing. 2020 May;49(3): 341–351