Acupressuur voor kinderen met kanker

Kinderen die een kankerbehandeling moeten ondergaan kunnen baat hebben bij acupressuur. Onderzoekers van het Osher Center for Integrative Medicine en de Universiteit van San Francisco onderzochten het effect van acupressuur op kinderen die behandeld worden voor kanker.

In het onderzoek kregen in het ziekenhuis opgenomen kinderen acupressuurbehandelingen. De behandelingen op specifieke acupressuurpunten zorgden voor symptoomverlichting en voor een beter algemeen welbevinden. Behandelingen werden gegeven door professionals. Na trainingen door acupuncturisten konden ook de verzorgers, meestal de moeders, van de kinderen acupressuur toepassen.
Alle deelnemers – kinderen, verzorgers en medisch personeel – werden vervolgens geïnterviewd.

Uitkomsten

In algemene zin stelden de verzorgers het op prijs om ook bij de medische verzorging van de kinderen betrokken te worden. Zelfs wanneer zij niet zelf bezig waren met acupressuur, maakte de symptoomverlichting en lichamelijke ontspanning van het kind dat ook verzorgers zich opgelucht en ontspannen voelden. De onderzoekers concluderen dan ook dat acupressuur mogelijk een effectieve interventie is waardoor alle betrokkenen zich weer even goed kunnen voelen.

Glob Adv Health Med. 2019 Sep 30;8:2164956119880143