Acupunctuur kan huilende baby helpen


Acupunctuur kon weleens een effectieve behandeling zijn voor koliek bij baby’s (huilbaby’s). Al na twee weken acupunctuur is de koliek aanzienlijk minder, blijkt uit onderzoek.
Een baby met koliek komt in één op de vijf gezinnen voor. Een baby heeft darmkrampjes of koliek als het kind drie of meer dagen per week meer dan drie uur per dag huilt.
Baby’s die twee weken lang twee keer per week acupunctuur hadden gehad, bleken minder te huilen en hadden waarschijnlijk ook veel minder pijn, ontdekten Zweedse onderzoekers.
Ze testten de therapie bij 147 zuigelingen – allemaal tussen de twee weken en twee maanden oud – bij wie koliek was vastgesteld. Twee groepen kregen acupunctuur: de ene groep slechts een paar seconden op één acupunctuurpunt en de andere groep tot 30 seconden lang op vijf acupunctuurpunten. Een derde groep kreeg geen acupunctuur.
Hoewel de koliek bij alle groepen minder werd – wat niet zo vreemd is aangezien die meestal vanzelf over gaat – was de verbetering in de twee acupunctuurgroepen aanzienlijk groter. En sommige baby’s uit de acupunctuurgroepen hadden helemaal geen darmkrampjes meer, zeggen de onderzoekers.
De behandeling leek de baby’s bovendien geen stress te bezorgen: 200 van de 388 baby’s huilden niet tijdens de behandelingen.
De eerste maatregel om koliek te verlichten, isstoppen met het geven van koemelk. Als dat niet helpt, is acupunctuur het proberen waard, adviseren de onderzoekers.
Acupunct Med, 2017; doi: 10.1136/acupmed-2016-011208