Acupunctuur onder meer bewezen effectief bij migraine en rugpijn

Al in 1999 bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie dat er genoeg medisch bewijs dat aantoont dat acupunctuur daadwerkelijk geneest. Wetenschappers van de Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association in Australië hebben dit jaar opnieuw een literatuurstudie gedaan en hun bevindingen gepubliceerd.

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze. Bij deze geneeswijze plaatst men naalden in het lichaam op de zogeheten medianen. Hierdoor worden verstoorde energiebanen hersteld. De traditionele Chinese gezondheidszorg gaat ervan uit dat het menselijk lichaam continue verbinding maakt met de omgeving. Het lichaam krijgt vanuit die verbinding energieën die door het lichaam lopen via medianen. Wanneer een patiënt ziek is, is volgens deze leer de energiebaan door het lichaam verstoord. Door de juiste plaatsing van dunne naalden kunnen de energiebanen geleid worden zodat zij weer normaal door het lichaam lopen.

Wat zijn de belangrijkste bevindingen over acupunctuur?

De belangrijkste conclusie is dat de geneeskracht van acupunctuur opnieuw is bevestigd. Men heeft in wetenschappelijke studies 122 aandoeningen gevonden waarbij de werking van acupunctuur onderzocht is. Van vijf aandoeningen waren de aanwijzingen voor geneeskracht niet wetenschappelijk te noemen, zodat nader onderzoek geadviseerd is. Voor de overige 117 aandoeningen is wel wetenschappelijk bewijs gevonden dat acupunctuur bijdraagt aan de genezing. Opvallend is dat de werking van acupunctuur het sterkst is aangetoond bij veel voorkomende klachten waarbij reguliere geneeskunde niet altijd een oplossing kan bieden.

Bij welke aandoeningen is het bewijs dat acupunctuur geneest het sterkst?

Bij de volgende acht aandoeningen is het meeste bewijs gevonden dat acupunctuur geneest:

  • Migraine profylaxe;
  • diverse vormen van chronische hoofdpijn;
  • lage rugpijn;
  • artrose in de knie;
  • Ontsteking van de neus en/of het slijmvlies van de neus door al dan niet chronische reacties;
  • Pijn na een operatie;
  • Misselijkheid en/of braakneigingen na een operatie;
  • Misselijkheid en/of braakneigingen na chemotherapie;

Aangezien acupunctuur vaak door aanvullende verzekeringen vergoed wordt is dit een goed alternatief wanneer u aanhoudende klachten heeft. U hoeft overigens geen angst voor pijn te hebben. De naalden zijn zo dun dat zij nauwelijks gevoeld worden.

Bronnen: The acupuncture evidence project & Nederlandse vereniging voor acupunctuur