ADHD: onderzoeker wegens kritische houding ontslagen

Het is een feit dat ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) te vaak als diagnose gesteld wordt, waardoor kinderen die vroeger gewoon ‘lastig’ of ‘energiek’ heetten, nu tot patiëntjes worden gemaakt. Eenmaal met het etiket ADHD opgezadeld, kan een kind medicijnen krijgen zoals Ritalin. Zelfs de Wereldgezondheidsraad (WHO), die toch niet vaak in het geweer komt tegen de farmaceutische industrie, is zich zorgen gaan maken over het overmatige gebruik van Ritalin en soortgelijke middelen.
Toch is er een onderzoekster ontslagen omdat ze haar twijfels uitsprak. Dr. Gretchen LeFever, klinisch psycholoog en (associate) professor bij de afdeling Kindergeneeskunde van de medische faculteit van East Virginia, is beschuldigd van ‘wetenschappelijk wangedrag’ en haar computers zijn in beslag genomen. Zij is al enkele jaren uitgesproken kritisch over het gebruik van Ritalin, tot groot ongenoegen van haar collega’s en van de medische stand. In 1999 maakte ze bekend dat bijna 10 procent van de kinderen in Zuidoost-Virginia geneesmiddelen kreeg tegen ADHD. Dat is drie keer zo veel als gemiddeld in Amerika. In 2002 ontdekte ze ook nog dat de prevalentie van deze ‘stoornis’ onder schoolkinderen met 17 procent was gestegen.
Vlak voor haar ontslag schreef de interim-decaan van de medische faculteit, Gerald Pepe, haar een brief waarin hij haar ervan beschuldigde ‘de rechten van kinderen in gevaar te brengen’. Blijkbaar bedoelt hij daarmee het recht van kinderen om gedrogeerd te worden als ze het in hun hoofd halen de normale uitbundigheid van de jeugd te vertonen.1
1BMJ, 2005; 330: 691