Advocaat wil verbod op haarverf

In Engeland voert een advocaat actie voor een onmiddellijk verbod op de chemische stof PPD (para-fenyleendiamine) in haarverf, nadat hij een schikkingsonderhandeling had gewonnen voor een cliënt die een ernstige allergische reactie had gekregen.

Greg Almond, van Almond Sollicitors, wil nu dat PPD uit alle producten wordt gehaald, waaronder de meeste populaire haarverven in de winkel en bij de kapper, maar ook hennakleuren voor tatoeages, inkt voor printers, textielverf en cosmetica. Het afgelopen jaar heeft hij met succes schadevergoeding bedongen voor een cliënt die een ernstige allergische reactie kreeg op die stof na het gebruik van een haarverf. ‘Zonder spoedbehandeling hadden de gevolgen van die reactie verwoestend kunnen zijn’, zegt Almond.

Volgens het wetenschappelijk comité voor de beoordeling van consumentenproducten van de Europese Commissie is er niet voldoende bewijs om de veiligheid van PPD te kunnen waarborgen. De American Contact Dermatitis Society riep de stof vorig jaar uit tot ‘allergeen van het jaar’. In sommige EU-landen is de stof reeds verboden, maar in Engeland en Nederland is hij nog vrijelijk verkrijgbaar.

Wie allergisch is voor p-fenyleendiamine is dat waarschijnlijk ook voor alle chemisch verwante parakleurstoffen van PPD, zoals p-aminofenol, m-aminofenol, nitro-p-fenyleendiamine, n-fenyl-p-fenyleendiamine (para-aminodifenylamine), tolueen-2,5-diamine (sulfaat).