Afvallen met probiotica

Afvallen met probiotica
Probiotica kunnen u helpen af te vallen. Hoe meer u inneemt van deze ‘vriendelijke bacteriën’, hoe meer gewicht u verliest. Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen die minstens acht weken lang meerdere keren per dag probiotica nemen, het meeste afvallen.
Het gewichtsverlies is ‘bescheiden’, aldus de onderzoekers, maar het kan voldoende zijn om bijvoorbeeld diabetes type 2 te voorkomen, vooral als iemand al te zwaar is.
De onderzoekers van het Chinese Taizhou Volksziekenhuis bekeken 25 eerder gepubliceerde studies, waarin de werking van probiotica bij in totaal ruim 1900 mensen werd getest. Probiotica bleken het gewicht en de BMI van de deelnemers te verminderen. De BMI (body mass index) is de standaardmaat voor overgewicht.
Het grootste gewichtsverlies werd gezien bij mensen die minstens acht weken lamg verschillende probiotica per dag namen.
Hoewel van probiotica vaak wordt beweerd dat ze onze darmen beter laten werken en dus helpen bij het afvallen, is dit voordeel nooit duidelijk onderzocht, aldus de onderzoekers. Probioticasupplementen, die vaak aan yoghurt worden toegevoegd, verbeteren waarschijnlijk ook het immuunsysteem.
Bron: International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2016; 67(5): 571