Afvallen verlaagt kans op kanker

Afvallen verlaagt kans op kanker
Afvallen levert u een extraatje op: u hebt ook minder kans kanker te krijgen. Terwijl u de kilo’s kwijtraakt, vermindert ook het gehalte van de eiwitten die nodig zijn voor de groei van sommige kankersoorten, hebben onderzoekers ontdekt.
Mensen met overgewicht of obesitas die afvallen, verminderen daarmee ook het gehalte van drie eiwitten die angiogenese stimuleren: de vorming van bloedvaten die tumoren van bloed voorzien, waardoor ze kunnen groeien.
Onderzoekers van het Fred Hutchinson Onderzoekscentrum naar Kanker ontdekten dit extra voordeel van afvallen toen ze de gezondheid van 439 vrouwen na de overgang volgden. Deze vrouwen hadden allemaal overgewicht en doorliepen een jaar lang verschillende afvalprogramma’s, die bestonden uit lichaamsbeweging en/of een dieet. De vrouwen die het meest afvielen, hadden ook een lager gehalte van de drie kankerstimulerende eiwitten.
Het is al langer bekend dat mensen die overgewicht hebben, weinig bewegen en veel zitten, meer kans hebben op kanker. Nu denken wetenschappers te begrijpen waarom dat zo is. Afvallen is een effectieve manier om kanker te voorkomen, denken ze.
Bron: Cancer Research, 2016; 76(14): 4226-35