Agonisten: dodelijk of heilzaam?

Er zit een luchtje aan de agonisten, een categorie geneesmiddelen die de werking van een ander middel versterken. Er zijn agonisten voor de ziekte van Parkinson, voor het onderdrukken van de eetlust en voor migraine. De partydrug ecstasy is ook een agonist.
De werking van deze stoffen berust op het feit dat zij zich binden aan de receptor van een cel en daardoor een reactie in gang zetten en dat zij vaak de werking van een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam nabootsen.
Maar er is iets mis met de wetenschap. De eetlust onderdrukkende agonist fenfluramine is verboden, terwijl al heel lang het vermoeden bestaat dat de agonisten voor migraine hartaandoeningen veroorzaken.
Onderzoekers hebben nu ontdekt dat twee agonisten die voor de ziekte van Parkinson worden toegepast – pergolide (de werkzame stof in Permax) en cabergoline (de werkzame stof in Dostinex) – ernstig hartfalen kunnen veroorzaken doordat zij de hartkleppen aantasten. In vergelijking met een placebo was de kans op een gebrek aan de hartkleppen met dit geneesmiddel vijf tot zeven keer zo groot.4
4 N Engl J Med, 2006; 356: 29-38