Alcohol is mogelijk gelinkt aan het premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom (PMS)kan mogelijk gelinkt worden aan alcoholgebruik, blijkt uit onderzoek. Geschat wordt dat wereldwijd één op de tien gevallen met drank geassocieerd kan worden, aldus onderzoekers.

Spaanse onderzoekers melden dat het om elf procent gaat, circa één op de tien. Wanneer sprake is van PMS zijn er klachten als gevoelige borsten, vermoeidheid, irritatie, depressie, stemmingswisselingen of craving aanwezig. Per vrouw verschillen de klachten en de ernst hiervan. Vermoedelijk maken vrouwen rond de 3000 dagen door in hun vruchtbare jaren waarin zij te maken hebben met bovengenoemde klachten. Door deze klachten brengt PMS ook kosten met zich mee. Zo worden de kosten in de Verenigde Staten op 5000 dollar per persoon met PMS per jaar geschat.

De link tussen alcohol en PMS

Uit verschillende studies blijkt dat wanneer een vrouw alcohol drinkt de PMS erger lijkt te zijn. Het is echter niet duidelijk of dit door de alcohol zelf komt of omdat vrouwen mogelijk sneller voor alcohol kiezen om met hun klachten om te gaan. Om meer te weten te komen over de link tussen alcohol en PMS zijn diverse studies onderzocht. Er werden negentien studies gevonden, uit acht verschillende landen, waaraan totaal meer dan 47.000 participanten aan deelnamen. Uit deze gebundelde analyses kwam naar voren dat alcoholgebruik het risico op PMS met 45 procent kan verhogen. Dit getal kon oplopen naar 79 procent wanneer de vrouwen zware drinkers waren. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het gebruik van alcohol geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op PMS.

Alcoholgebruik van vrouwen

Wereldwijd gebruiken veel vrouwen alcohol. Het globale aantal vrouwen dat alcohol drinkt wordt op dertig procent geschat. Hiervan drinkt één op de twintig (zes procent). In Europa en Amerika liggen deze cijfers echter hoger, namelijk op 60 en 12,5 procent. Naar aanleiding van deze cijfers wordt geschat dat 11 procent van de PMS gevallen die wereldwijd bekend zijn mogelijk in verband staat tot het alcoholgebruik. In Europa ligt dit percentage op 21 procent. Van de vrouwen die zware drinkers zijn ligt dit percentage op 4 procent wereldwijd en op 9 procent in Europa. Het verband tussen alcohol en PMS wordt gemaakt omdat bepaalde hormonen tijdens de menstruatiecyclus veranderen. Tevens kan alcohol ervoor zorgen dat bepaalde stofjes die de hersenen produceren, zoals serotonine, worden beïnvloed. Meer onderzoek is nodig, zeggen de onderzoekers.

Bron: BMJ Open. 2018 Apr 16;8(3):e019490