Als je Covid-19 hebt gehad, heb je het vaccin dan nog nodig?

Als je al corona hebt gehad, moet je je dan laten vaccineren? Dat is de vraag, want het virus krijgen, geeft je mogelijk net zoveel bescherming als het vaccin, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wellicht is het verstandig om de vaccins als eerste te geven aan mensen die geen corona hebben gehad, raden onderzoekers van de Cleveland Clinic aan.

Ze volgden de effectiviteit van het vaccin bij 52.238 werknemers van de Cleveland Clinic vijf maanden lang, vanaf 16 december 2020, de allereerste dag dat een van de coronavaccins werd geïntroduceerd.

Tegen die tijd waren 2.579 medewerkers positief getest op het SARS-CoV-2-virus, dat COVID-19 veroorzaakt, en 53 procent van hen was niet gevaccineerd. Van de bijna 50.000 medewerkers die niet positief waren getest, was 41 procent niet gevaccineerd.

In de volgende vijf maanden kreeg niemand in de geïnfecteerde groep die het vaccin niet had gekregen, opnieuw Covid, terwijl er een gestage toename was van het aantal gevallen onder degenen die de infectie niet hadden doorgemaakt en ook niet waren gevaccineerd.

Het risico op besmetting met Covid-19 was tien keer minder waarschijnlijk voor iemand die eerder corona had gehad dan voor iemand die het niet had gehad, concludeerden de onderzoekers. Hieruit volgt dat een eerdere infectie mogelijk een vergelijkbaar beschermingsniveau geeft als een vaccin.

Let wel: dit onderzoek is preprint online gepubliceerd. Een peer review door onafhankelijke deskundigen moet nog gebeuren.

Bron: MedRXiv, 2021