Als je een uur per dag beweegt, verlaag je je risico op diabetes

Als je elke dag een uur beweegt, in plaats van op een stoel te zitten, kan dat bijdragen aan verlaging van je risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. De meeste mensen komen lang niet aan de aanbevolen wekelijkse twee en een half uur beweging met matige intensiteit, zoals bijvoorbeeld stevig wandelen, aquagym, dansen of tuinieren. Daarom kan het al wonderen doen voor je gezondheid als je één uur zitten per dag inwisselt voor lichte lichaamsbeweging.

Lichte lichaamsbeweging is eigenlijk elke activiteit waarbij je niet gaat zweten, zoals ontspannen wandelen of rustig fietsen. Zelfs dit niveau van beweging kan het risico op hart- en vaatziekten al helpen verminderen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland. Voor mensen die al een hartaandoening of diabetes hebben, is het waarschijnlijk onvoldoende om hun situatie te verbeteren. Wel kan dat voorkomen dat hun klachten verergeren.

De onderzoekers testten de invloed van lichaamsbeweging op twee groepen inactieve mensen van middelbare leeftijd met het metabool syndroom. Dit is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling, een combinatie van verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. De ene groep bracht een uur minder per dag zittend door en verving dit door te staan of aan lichte lichaamsbeweging te doen, terwijl de andere groep doorging met de zittende levensstijl zonder te sporten. Na drie maanden constateerden de onderzoekers dat de bloedsuikerregulering, insulinegevoeligheid en levergezondheid bij de groep met lichte lichaamsbeweging verbeterd waren.

Ook het tijdstip op de dag dat we bewegen heeft invloed, dat blijkt uit een recent onderzoek van Wageningen University and Research.

J Sci Med Sport, 2022