Als u onvoldoende groene groenten eet wordt uw hart groter

De meesten van ons weten wel dat vitamine K belangrijk is voor de cardiovasculaire gezondheid, maar nu pas hebben wetenschappers ontdekt waarom dat zo is. Bij mensen die onvoldoende groenten eten die rijk zijn aan deze vitamine verandert de fysieke structuur van het hart.

Vitamine K maakt het bloed dikker en bevordert daardoor de bloedstolling, maar uit recent onderzoek blijkt dat mensen die nooit groene groenten eten meer dan drie keer meer kans hebben op linkerventriculairehypertrofie, een pathologische vergroting van de belangrijkste kamer van het hart.

Ogenschijnlijk gezond

Er bestaat een direct verband tussen vitamine K, in het bijzonder K1 (fylloquinon), in onze voeding en de structuur van het hart. Onderzoekers van het Medical College van Georgia bestudeerden de voeding en de gezondheid van het hart bij 766 ogenschijnlijk gezonde adolescenten tussen de 14 en 18 jaar oud. Ze ontdekten dat zij die de minste vitamine K1 binnenkregen 3,3 keer meer kans hadden op een vergroot hart. “Minder binnenkrijgen betekent meer risico,” aldus hoofdonderzoeker Norman Pollock.

Ondanks hun jonge leeftijd vertoonde ongeveer 10 procent van de deelnemers reeds tekenen van een vergroot hart, een toestand die de hartfunctie minder efficiënt maakt.

Vitamine K1 komt voor in groene groenten, zoals spinazie, kool, broccoli en boerenkool, en in ijsbergsla en olijfolie.

Bron: J Nutr. 2017 Aug 9. pii: jn253666.