Altijd second opinion bij DCIS of abnormale cellen

Altijd second opinion bij DCIS of abnormale cellen

Een vrouw die te horen krijgt dat er DCIS (ductaal carcinoom) of abnormale cellen in haar borst zijn gevonden, zou altijd een second opinion moeten krijgen. Artsen zijn het namelijk niet altijd eens over de diagnose, zelfs niet na een biopsie, blijkt uit nieuw onderzoek.
Een diagnose leidt onvermijdelijk tot een agressieve behandeling, zoals chemotherapie, bestraling of amputatie. Daarom is het heel belangrijk dat u zeker weet dat u echt borstkanker hebt, aldus onderzoekers van het Amerikaanse Dartmouth-Hitchcock Norris Cotton Kankercentrum.
Toen ze 115 pathologen vroegen om biopten van abnormale cellen en DCIS te onderzoeken, bleken de diagnoses slechts in 75 procent van de gevallen overeen te komen. Bij vrouwen met dicht borstweefsel kan dit percentage zelfs nog lager uitvallen, omdat het stellen van een juiste diagnose bij hen nog lastiger is. Het gebrek aan overeenstemming in diagnose is aanzienlijk, zegt hoofdonderzoeker Tracy Omega.
‘Vrouwen moeten weten dat het niet overdreven is om een second opinion te vragen bij een van deze diagnoses. Het is zelfs een goed idee.’
Bron: Journal of the American Medical Association, 2015; 313(11): 1122