Alzheimer: een kwestie van omega-balans?

De ziekte van Alzheimer en dementie zijn wellicht het gevolg van een voedingspatroon met te weinig omega-3 en te veel omega-6, zo lijkt uit nieuwe onderzoek op te maken. Mensen die veel vis eten, fruit, groenten en oliën met omega-3 hebben 60 procent minder kans dat ze de ziekte krijgen dan normaal, terwijl diegenen die grote hoeveelheden omega-6-vetten eten, bijvoorbeeld uit zonnebloemolie en arachidenolie, een twee keer zo groot risico lopen deze vorm van dementie te ontwikkelen.
Waarschijnlijk levert het standaard westerse voedingspatroon, met veel bewerkte voeding en fastfood, een disbalans op tussen omega-3 en omega-6. De meeste mensen consumeren ongeveer dertig keer zo veel omega-6 als gezond is.
Voedingsgewoonten staan al langer in de schijnwerpers als belangrijkste bepalende factor voor goede mentale capaciteiten tot op hoge leeftijd. Bij een Frans onderzoek werden de voedingsgewoonten en de voortgang gevolgd van meer dan 8000 mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar. Aan het begin van het onderzoek hadden zij geen dementie. In de loop van vier jaar kregen 183 deelnemers de ziekte van Alzheimer en werden er nog 98 dement. De onderzoekers ontdekten dat ouderen die geregeld omega-3-vetten aten, zoals in tarwekiemolie, lijnzaadolie en walnotenolie en pompoenpittenolie, hun risico van dementie daarmee met 60 procent verlaagden vergeleken met diegenen die dat niet deden. Daarbij verlaagden diegenen die dagelijks groente en fruit aten, hun risico van dementie met 30 procent1.
1Neurology, 2007; 69: 1921-1030