Alzheimer nieuws-2: Molecuul biedt nieuwe hoop voor Alzheimer

Geheugenverlies bij alzheimerpatiënten kan mogelijk worden teruggedraaid nu er een molecuul is ontdekt dat de hersenen kan verjongen.

De voorraden van het molecuul, microRNA-132 genaamd, zijn bij mensen met de ziekte van Alzheimer klein, vooral in de hippocampus van de hersenen, het hersengebied dat wordt gekoppeld aan geheugenverlies, een typisch symptoom van de ziekte.

Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen zeggen dat in de hersenen van gezonde mensen voortdurend vernieuwing optreedt – dit heet neurogenese – waardoor we tot op hoge leeftijd onze cognitieve en geheugencapaciteiten kunnen behouden.

Maar volgens de onderzoekers vindt dit proces niet plaats bij alzheimerpatiënten, omdat zij slechts kleine voorraad van de moleculen hebben die de neurogenese in gang lijkt te zetten. Studies naar neurale stamcellen wezen uit dat het toevoegen van het molecuul de neurogenese herstelde, wat suggereert dat ook het geheugen zou kunnen verbeteren.

Het ontwikkelen van het molecuul om het te kunnen inzetten als nieuwe behandeling is de volgende fase, zeggen de onderzoekers.

Cell Stem Cell, 2021; S1934-5909(21)00219-8