Alzheimer nieuws-3: Er is geen bewijs voor de werkzaamheid van een nieuw wondermiddel

Hoe kon het geweldige nieuwe wondermiddel voor de ziekte van Alzheimer ooit worden toegelaten? Vele krantenkoppen meldden dat het middel aducunamab (merknaam Aduhelm) de eerste doorbraak betekende in de bestrijding van de ziekte in meer dan 20 jaar, maar voorafgaand aan de goedkeuring was er geen bewijs uit klinisch onderzoek dat Aduhelm echt werkte.

Het vermindert wel bèta-amyloïde eiwitophopingen in de hersenen en hoewel deze bij alzheimerpatiënten worden gezien, is er geen bewijs dat ze bijdragen aan cognitieve achteruitgang.

Ondanks deze tekortkoming heeft het Amerikaanse medicijnagentschap FDA het medicijn goedgekeurd, waarbij wel werd gevraagd verdere proeven te doen om de doeltreffendheid ervan aan te tonen. Afgelopen november raadden 10 van de 11 leden van het FDA-adviesteam aan om het af te wijzen.

Biogen, de fabrikant van het medicijn, schat dat het negen jaar kan duren voordat hij met gegevens van betekenis kan komen. In de tussentijd zal het medicijn – intraveneus toegediend in maandelijkse doses – op de Amerikaanse markt verkrijgbaar zijn voor  $ 56.000 per jaar.

The Economist, June 12 2021, p14