Anemiemiddelen: waarschuwing vanwege hartproblemen

In Amerika is een ernstige gezondheidswaarschuwing uitgegaan over een groep geneesmiddelen voor de behandeling van anemie (bloedarmoede). Ze heten ‘erytropoëse-stimulerende middelen’ en ze kunnen tot fatale vormen van kanker en hartproblemen leiden.
Bij een eerder onderzoek met 1432 patiënten bleken er 222 hartproblemen te hebben gekregen waarvan een aantal met fatale afloop. De Amerikaanse waakhond voor geneesmiddelen, de FDA, heeft een federale waarschuwing uit doen gaan over deze middelen. Dit jaar nog zullen ze beraadslagen over de vraag of ze nog beschikbaar mogen blijven. In de tussentijd wordt aan artsen geadviseerd de doseringen van deze middelen zo laag mogelijk te houden. In Nederland worden ze afgeraden bij patiënten met hoge bloeddruk of een aandoening van hart- en bloedvaten.
Toch zijn deze middelen een belangrijke bron van inkomsten voor de farmaceuten. In 2002, het recentste jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn, bedroeg de mondiale verkoop maar liefst 8,1 miljard dollar, met een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De middelen worden standaard gegeven aan mensen met anemie door chronische nierinsufficiëntie, kanker, chemotherapie of aids8.
8www.fda.gov/MedWatch/safety/2006/safety06.htm#drugs