Antibiotica beïnvloeden gedrag van kinderen

Op te jonge leeftijd antibiotica krijgen, kan de hersenen en de sociale interacties beïnvloeden, zoals te zien is bij kinderen met ADHD. De medicijnen hebben invloed op de hersensignaleringsroutes die sociaal gedrag en pijnregulatie ondersteunen.

Een volwassen brein zou niet op dezelfde manier worden beschadigd door antibiotica. De effecten werden gezien in proeven met jonge laboratoriummuizen, waardoor het volgens onderzoekers van Oxford University niet zeker is dat de medicijnen dezelfde problemen bij kleine kinderen zouden veroorzaken.

Andere onderzoekers zagen al dat kiemvrije kieren en dieren die met antibiotica werden behandeld sociale-gedragsproblemen hebben en het Oxfordteam ontdekte de processen erachter. Antibiotica verstoren het microbioom in de darmen, wat op zijn beurt de hersenontwikkeling beïnvloedt en vooral de signaleringsroutes die sociaal gedrag aansturen, zegt hoofdonderzoeker Katerina Johnson. Met name het jonge, zich nog ontwikkelende brein is gevoelig voor de medicijnen.

BMC Neurosci, 2020; 21: 32