Antibiotica verhogen risico op hartziekte en kanker

Hoewel antibiotica levens kunnen redden, verhogen ze ook het risico op een reeks ernstige chronische aandoeningen, waaronder hartziekte en sommige soorten kanker, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Dat komt doordat antibiotica de ‘goede’ bacteriën in de darmen vernietigen, die ons beschermen tegen infectie en ontsteking. En die ontsteking vormt de basis voor veel chronische ziekten, van reuma tot hartaandoeningen en kanker.

Het is bekend dat overmatig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie en ‘superbugs’ (ziekenhuisbacteriën), maar antibiotica kunnen we ook beschouwen als een ‘gateway-drug’ naar de meeste chronische ziekten van de westerse wereld.

Onderzoekers van de faculteit voor tandheelkunde van de Case Western Reserve Universiteit in Cleveland analyseerden de invloed van antibiotica op de bacteriën in onze mond. Ze ontdekten dat de medicijnen de nuttige bacteriën vernietigden die ontstekingen en schimmelinfecties zoals candida bestrijden.

De geneesmiddelen doodden de korteketenvetzuren die geproduceerd worden door de ‘goede’ bacteriën in ons lichaam. Of zoals hoofdonderzoeker Pushpa Pandiyan zegt: ‘We hebben goede bacteriën die dagelijks nuttig werk verrichten, dus waarom zouden we ze doden? Veel infecties verdwijnen als we deze bacteriën met rust laten.’

Met andere woorden: we moeten het gebruik van antibiotica beperken tot acute, levensbedreigende infecties. De rest kunnen we overlaten aan de natuurlijke afweermechanismen van ons lichaam.

Bron: Front Microbiol, 2018; 9: 1995