Antibiotica verstoren ons immuunsysteem

Antibiotica kunnen levensreddend zijn, maar ze verzwakken ook ons immuunsysteem en verminderen onze afweer tegen infecties.

De geneesmiddelen hinderen ‘eerstelijns’ immuuncellen, neutrofielen genoemd, en ze verzwakken de maagdarm barrière die de invasie van bacteriën stopt. Als gevolg daarvan worden we veel vatbaarder voor ernstige infecties, zegt onderzoeker Watanabe van de School of Medicine van de Universiteit van Virginia.

Watanabe en zijn onderzoeksteam probeerden te achterhalen wat het effect is van antibiotica op amoebe colitis, een infectie door parasieten die veel voorkomt in ontwikkelingslanden waar kinderen routinematig meer dan twee dozijn antibioticakuren krijgen voor ze twee jaar zijn.

De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van kinderen die in de sloppenwijken van Dhaka in Bangladesh woonden en ontdekten dat kinderen met ernstige infecties minder diversiteit in hun darm microbioom hadden.

Toen ze dit verder onderzochten met muizen in het laboratorium, ontdekten ze dat antibiotica de activiteit van de neutrofielen van de muizen verminderde en dat hun witte bloedcellen bijgevolg minder goed functioneerden. De maagdarm barrière was ook aangetast en het microbioom van de muizen was verstoord.

Bron: PLoS Pathog, 2017; 13: e1006513