Antibioticagebruik vergroot kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen die tijdens hun leven langdurig antibiotica hebben gebruikt, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of een beroerte.

Onderzoekers van de universiteit van Tulane, New Orleans, bekeken de data van 36.429 vrouwen in de periode 2004 tot 2012. Aan het begin van deze periode waren de vrouwen 60 jaar of ouder. Gevraagd werd naar hun antibioticagebruik in de perioden dat ze 20-30 jaar waren, 40-59 jaar en 60 jaar of ouder. Op basis van deze gegevens werden de vrouwen ingedeeld in vier groepen: zij die nooit antibiotica hadden gebruikt; vrouwen die antibiotica hadden gebruikt voor perioden korter dan 15 dagen, of van 15 dagen tot 2 maanden, of 2 maanden en langer.

Na een follow-up periode van gemiddeld 7,5 jaar hadden 1056 vrouwen hart- en vaatziekten ontwikkeld. De wetenschappers corrigeerden de resultaten voor factoren die de uitkomst kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, voeding, leefstijl en de reden van het antibioticagebruik. Na deze correctie bleek dat vrouwen die vanaf hun 40ste jaar antibiotica gebruikt hadden voor een aaneensluitende periode langer dan 2 maanden, op latere leeftijd 32 procent meer kans hadden op hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen antibiotica hadden gebruikt.

Dit toont aan dat er een verband is tussen het gebruik van antibiotica en het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar bewijst nog niet dat antibiotica hart- en vaatziekten veroorzaken. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig. De wetenschappers hebben echter wel een vermoeden waardoor het verband ontstaat. Het gebruik van antibiotica kan allereerst het hartritme verstoren. Daarnaast heeft langdurig gebruik van de medicijnen een verandering van de darmflora-samenstelling tot gevolg die jaren kan aanhouden. Dit heeft weer tot gevolg dat de vetstofwisseling verandert en de kans op overgewicht en (laaggradige) ontsteking toeneemt. Al deze factoren verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Bron: Heianza, Y., et al. (2019). Duration and life-stage of antibiotic use and risk of cardiovascular events in women. European Heart Journal.