Anticonceptie zonder hormonen deel 3: natuurlijke gezinsplanning

In Nederland gebruikt 42 procent van de vrouwen tussen de 16 en de 49 jaar de anticonceptiepil. Naast de pil bestaan er vele andere anticonceptiemethoden met minder negatieve gevolgen voor de gezondheid. De Duitse gynaecologe Dorothee Struck merkte dat hier weinig over bekend is. Daarom schreef zij het boek Anticonceptie zonder hormonen. In vier artikelen geven we interessante passages weer uit het boek. Dit derde deel staat in het teken van natuurlijke gezinsplanning.

Voor wie een zwangerschap wil voorkomen zonder ‘kunstmatige hulpmiddelen’, is er natuurlijke gezinsplanning. Er is dan alleen geslachtsverkeer op onvruchtbare dagen. Methoden van periodieke onthouding worden op vruchtbare dagen vaak gecombineerd met het gebruik van een condoom of pessarium.

Betrouwbaarheid

Er bestaan verschillende rekenmodellen en systemen waarmee het tijdstip van vruchtbaarheid in elke cyclus kan worden bepaald. Als er in de wetenschap over natuurlijke gezinsplanning wordt gesproken, worden alleen betrouwbare methoden bedoeld. Hoe nauwkeuriger de eisprong iedere maand kan worden vastgelegd, hoe betrouwbaarder de methode is. Hoe langer een vrouw de methode toepast, hoe beter zij haar eigen lichaam leert kennen en hoe betrouwbaarder de methode wordt. Van alle verschillende methoden komt NFP/Sensiplan als betrouwbaarste uit de bus.

NFP

NFP staat voor Natural Family Planning. Bij de methoden die hieronder vallen, zoals Sensiplan en ‘fertility awareness’, wordt de lichaamstemperatuur opgenomen, het cervixslijm geobserveerd en vastgesteld hoe diep de baarmoedermond ligt. Hiermee kan dezelfde betrouwbaarheid als met het spiraaltje worden behaald. Dorothee Struck is zeer te spreken over NFP en noemt het een geniale en heel betrouwbare anticonceptiemethode, waarmee je je eigen lichaam goed leert kennen, die geen bijwerkingen heeft en het lichaam niet belast. Daarbij worden natuurlijke ritmen gerespecteerd.

Lees het eerste deel en tweede deel uit deze serie.

Bron: Anticonceptie zonder hormonen, alternatieven voor pil & co
Dorothee Struck, Succesboeken, ISBN: 9789492665287