Antidepressiva verdubbelt de kans op vallen bij Alzheimerpatiënten


Het gebruik van antidepressiva is erg gebruikelijk bij Alzheimerpatiënten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oost Finland. Dit komt doordat ze gebruikt worden om chronische pijn, slapeloosheid, angst en opwinding – drie typische symptomen van de ziekte van Alzheimer en dementie – en depressie te behandelen.

Toch wordt het risico op een val en heupfractuur bijna verdubbeld door het gebruik van het medicijn. Het risico is het grootst wanneer de patiënt begint met het slikken van de medicatie. Dit risico is vier jaar later echter ook nog aanwezig. Drie van de meest gebruikte vormen van antidepressiva – de SSRIs (selectieve serotonine-heropnameremmers), mirtazapine en SNRIs (selectieve serotonine-en-noradrenaline-heropnameremmers) – hebben allemaal hetzelfde risico en verdubbelen de kans op vallen en een fractuur bij Alzheimerpatiënten woonachtig in een verzorgingstehuis.

De onderzoekers hebben de invloed van antidepressiva onderzocht bij 50.491 Alzheimerpatiënten met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar, in vergelijking tot 100.982 mensen zonder Alzheimer.
Bron: International Journal of Geriatric Psychiatry, 2017; doi: 10.1002/gps.4667