Antidepressiva vergroten de kans op een vroegtijdige dood

Antidepressiva verhogen niet alleen het risico op zelfmoord. Mensen die de medicijnen gebruiken hebben ook 33 procent meer kans om te overlijden door welke oorzaak dan ook, inclusief een hartaanval, beroerte en zelfs orgaanfalen.

Veel organen, waaronder het hart, de nieren, de longen en de lever, hebben serotonine nodig, een chemische substantie die door medicijnen voor de behandeling van depressies geblokkeerd wordt.

Ongeveer een op de acht Amerikanen slikt een SSRI (selectieve serotonine-heropnameremmer), zoals Prozac, en zij hebben een verhoogd risico om vroegtijdig te sterven, zeggen onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada die eerder gepubliceerde studies onder honderdduizenden mensen opnieuw onder de loep namen.

Zorgwekkende resultaten

Hoofdonderzoeker Paul Andrews stelt: ‘Deze resultaten zijn zeer zorgwekkend. Ze suggereren dat we beter geen antidepressiva kunnen gebruiken, zolang we niet precies weten wat hun uitwerking is op het lichaam.’

In plaats van levens te redden, kunnen de medicijnen ‘killers’ zijn, waarbij het positieve effect op een depressie niet opweegt tegen een grotere kans op overlijden. ‘Ik denk dat mensen veel minder bereid zouden zijn om deze middelen te gebruiken, als ze wisten dat er nog maar heel weinig bekend is over hun impact op andere organen dan de hersenen,’ zegt een andere onderzoeker, Marta Maslej.

Bron: Psychother Psychosom. 2017;86(5):268-282.