Antidepressiva verhogen kans op geboorte-afwijking

Ongeveer 5 procent van de vrouwen slikt tijdens de zwangerschap SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers). Maar deze antidepressiva verhogen het aantal geboorteafwijkingen en doodgeboren baby’s, heeft een nieuwe studie ontdekt.
De stijging is ‘klein, maar significant’, zeggen onderzoekers van de Swansea Universiteit in Wales. Ze keken naar de impact van SSRI’s (de meest gebruikte categorie antidepressiva) op een groep van meer dan 500.000 kinderen geboren in Wales, Noorwegen en Denemarken.
Ze legden alle beschikbare onderzoeken naast elkaar en wat bleek? Bij moeders die in de 91 dagen voor of na hun laatste menstruatie een SSRI slikten, steeg het percentage zwangerschappen dat eindigde met een doodgeboren kind met 3,65 procent. Het aantal ernstige aangeboren afwijkingen steeg met 3,13 procent. Deze percentages daalden als de moeder (tijdelijk) was gestopt voordat ze zwanger werd.
Hoewel het maar een kleine stijging lijkt van de prevalentie (hoe vaak het voorkomt), zegt hoofdonderzoeker Sue Jordan dat die extra gevallen wel zeer ernstig waren.
Ongeveer 5,5 procent van de zwangere vrouwen in Wales slikken tijdens de eerste drie maanden een SSRI; in Denemarken is dat slechts 2,1 en in Noorwegen 1,6 procent.
De onderzoekers doen een oproep aan artsen om hun voorschrijfbeleid ten aanzien van SSRI bij zwangere vrouwen en vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, nog eens tegen het licht te houden.
PLoS One, 2016; 11: e0165122