Antihypertensivum dat doorbraak moest zijn, is nu verboden

Een middel tegen hoge bloeddruk dat een doorbraak leek te zijn, blijkt beroertes en nierproblemen te veroorzaken. Een veiligheidsonderzoek met het middel is voortijdig gestaakt. Wereldwijd overwegen de gezondheidsautoriteiten het middel helemaal te verbieden.
Rasilez (aliskiren) is het eerste middel in een nieuwe groep geneesmiddelen genaamd ‘renineremmers’, die de bloeddruk moeten verlagen door een directe invloed op het enzym renine. De fabrikant Novartis werd gedwongen een klinisch onderzoek te staken vanwege het alarmerend hoge aantal meldingen van beroertes, nierstoornissen en verhoging van het kaliumgehalte bij de proefpersonen.
Ook onderzoekers in het St Michael’s Hospital in het Canadese Ontario hebben dergelijke reacties gezien. Ze treden meestal op als het middel in combinatie met andere bloeddrukverlagers wordt gebruikt, zoals ACE-remmers (remmers van het angiotensine-converterend enzym) en AT-antagonisten (angiotensinereceptor-blokkers).
De gezondheidsautoriteiten overwegen nu het middel van de markt te halen. De Canadese federale dienst Health Canada zal waarschijnlijk als een van de eersten de knoop doorhakken.

Bron: BMJ, 2012; 344: e42