Antioxidant en Vitamine E kunnen erfelijke ziekten bestrijden

Antioxidanten en vitamine E kunnen een erfelijke ziekten van de mitochondria bestrijden. Ziekten van de mitochondria zijn bijvoorbeeld ME, chronische vermoeidheid, diabetes, bipolaire stoornissen, schizofrenie, Alzheimer en Parkinson.

De mitochondria zitten in onze cellen van het lichaam en zorgen voor de energie waarmee het lichaam functioneert. Hoewel alle antioxidanten die waren getest hielpen, hadden Vitamine E en N-acetylcysteine (NAC) het meeste effect. Dit ontdekten onderzoekers aan het kinderziekenhuis in Philadelphia.

Tevens werden Vitamine C, liponzuur, orootzuur en het co-enzym Q10 toegevoegd. Laatstgenoemde wordt vaak gebruikt om de mitochondriale ziekten te behandelen.

Verminderde symptomen

De succesvolste supplementen verminderden de oxidatieve stress oftewel het teveel aan vrije radicalen die genen aanvallen en celstructuren veranderen. ‘De stoffen verminderen waarschijnlijk de vele symptomen van de ziekte, waaronder spierzwakte, visuele en gehoorproblemen, hart-, lever- en nieraandoeningen en gastro-intestinale aandoeningen, wat de patiënt helpt om langer in leven te blijven’, aldus de wetenschappers.

Zebravissen

Onderzoekers testte zeven antioxidanten op zebravissen. De laboratorium zebravis is het perfecte proefdier, aldus onderzoekers aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De vis komt genetisch ongeveer 70 procent overeen met de mens en wordt steeds vaker gebruikt voor onderzoek naar genetische aandoeningen. Doordat de visjes doorzichtig zijn, zijn veranderingen goed waarneembaar.

Bron: Mol Genet Metab. 2018 Apr;123(4):449-462.