Antioxidant verjongt onze bloedvaten

De medische wereld speurt voortdurend naar een wondermiddel tegen veroudering, maar misschien heeft de voedingsgeneeskunde daar nu een einde aan gemaakt. De antioxidant MitoQ blijkt namelijk de veroudering van onze bloedvaten terug te draaien en ze weer ‘jong’ te maken. Dat verkleint de kans op hart- en vaatziekten als we ouder worden.
Hoewel deze antioxidant alleen nog maar bij laboratoriummuizen is getest, zijn de resultaten opzienbarend. Muizen die omgerekend zeventig tot tachtig mensenjaren oud waren, kregen vier weken lang de antioxidant te drinken. Daarna functioneerden hun slagaders net zo goed als die van muizen met een leeftijd van 25 tot 35 mensenjaren.
MitoQ werkt specifiek in op de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Het komt bovendien vooral terecht in het endotheel, een dunne laag cellen die de binnenkant van onze bloedvaten bekleedt. Deze endotheelcellen helpen onze bloedvaten te verwijden, maar naarmate we ouder worden, kunnen ze dat minder goed en lopen we meer risico op hartaandoeningen.
MitoQ is een synthetische antioxidant en is zo gemaakt dat deze zich specifiek ophoopt in de mitochondriën. Daardoor kan het zijn beschermende werking daar extra goed uitoefenen. Gewone antioxidanten, zoals vitamine C, werken daarentegen niet specifiek in op de mitochondriën of het endotheel, zeggen de onderzoekers.
Bron: The Journal of Physiology, 2014; 592: 2549-61