Antipsychotica: achtergehouden gegevens over gevaren

Naar bronnen in de Amerikaanse media zijn gevoelige documenten uitgelekt die erop duiden dat geneesmiddelenfabrikant Eli Lilly fundamentele gegevens over de veiligheid van zijn verkoopsucces Zyprexa, een antipsychoticum met olanzapine, heeft achtergehouden.
In de documenten wordt gesteld dat Eli Lilly ‘tien jaar lang heeft geprobeerd de gezondheidsrisico’s van Zyprexa te bagatelliseren’, zo schreef de New York Times, een van de bronnen die in het bezit van de documenten kwamen. De hoofdonderzoeker die de eindverantwoordelijkheid had voor de ontwikkeling van dit geneesmiddel, heeft in 1999 tegen zijn medewerkers gezegd dat ‘gewichtstoename en mogelijk ook hyperglykemie (een te hoog suikergehalte in het bloed) een belangrijke bedreiging vormen voor het langetermijnsucces van dit belangrijke molecuul’.
Hoewel Eli Lilly ontkent dat er een verband bestaat tussen Zyprexa en diabetes, heeft het bedrijf niettemin een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar uitgekeerd om in 26.000 claims tot een schikking te komen.3
3 BMJ, 2007; 334: 59