Antwoord op reuma ligt misschien in de darmen

Antwoord op reuma ligt misschien in de darmen
‘Alle ziekten beginnen in de darmen,’ zei Hippocrates. Deze zomer hebben wetenschappers bevestigd dat reumatoïde artritis (meestal kortweg reuma genoemd) ook op dat lijstje staat. Darmbacteriën zijn een voorspeller van de ziekte, ze bepalen de ernst en frequentie van de symptomen, en misschien kunnen ze zelfs helpen bij de behandeling of preventie.
Reumatoïde artritis – die voor pijnlijke zwellingen in de gewrichten zorgt – is een auto-immuunziekte, maar artsen weten niet precies wat de aanleiding vormt.
Onderzoekers van de Mayo-kliniek denken dat het misschien darmbacteriën zijn. Ze zagen bij reumapatiënten een bacteriële disbalans die veroorzaakt werd door ongewone bacteriële activiteit. Ze waren in staat vast te stellen dat het om darmbacteriën ging waarvan gezonde mensen er weinig hebben, maar die bij reumapatiënten overvloedig aanwezig zijn. Mensen die veel van deze bacteriën hadden, kregen vaker reumatoïde artritis als ze dat nog niet hadden, aldus de onderzoekers.
De bacteriën werden bestreden met een andere bacterie, die ervoor zorgde dat de ernst en frequentie van symptomen afnam, zo ontdekten de onderzoekers bij laboratoriummuizen. De gezonde bacterie, de Prevotella histicola, zou een succesvolle behandeling kunnen vormen en de ziekte zelfs kunnen voorkomen.
Bron: Arthritis & Rheumatology, 2016; doi: 10.1002/art.39785