Als u het voor uw kiezen krijgt

[rubriek: Vraag & Antwoord]

Als u het voor uw kiezen krijgt

Door Harald Gaier

Ik heb een man en zes kinderen, van wie de meesten tieners zijn. We hebben altijd heel veel problemen met ons gebit en tandvlees: ontstoken tandvlees, gaatjes, kiespijn, verstandskiezen… en nu krijgen we ook nog kaakproblemen: het TMJ-syndroom. Al deze klachten gaan gepaard met – vaak hevige – pijn. Hebt u suggesties wat we hiertegen kunnen doen? – N.B.

Eerst iets over het TMJ-syndroom: TMJ is de naam van de kaakgewrichten. U kunt deze gewrichten voelen door uw vingers vlak voor uw oren te zetten en uw mond te openen. Als de twee delen waaruit het gewricht bestaat niet goed op één lijn liggen, kan dit allerlei klachten geven, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in de nek, tics in het gezicht en slaapproblemen. Mensen die hier last van hebben, horen of voelen ook vaak een zachte klik in het gewricht als ze gapen of hun mond dichtdoen. De klachten kunnen volledig verdwijnen als de gewrichtsdelen weer op één lijn worden gebracht. Een gespecialiseerde osteopaat of chiropractor kan dit doen. Onderzoek dus eerst deze mogelijkheid voordat u kiest voor een ingrijpende en dure tandheelkundige oplossing.

Hieronder vindt u alternatieven die de gebitsproblemen van uw gezin kunnen helpen verminderen.

Kruidnagels
De kruidnagelboom (Syzygium aromaticum) groeit in Indonesië. De aromatische bloemknoppen van deze boom, de kruidnagels, bevatten kruidnagelolie, een natuurlijk middel tegen kiespijn. De werkzame stof in deze olie, eugenol, heeft een sterke antibacteriële, ontstekingsremmende en pijnstillende werking die kiespijn kan verlichten en tegelijk infecties kan bestrijden.1
Gebruik: Leg een kruidnagel op of bij de pijnlijke kies in uw mond en bijt erop om de kruidnagel fijn te maken en de oliën vrij te laten komen. U proeft een bittere smaak en voelt het prikkelen op uw tong en tandvlees. Misschien hebt u de neiging om de kruidnagel direct weer uit te spugen – doe dat niet! Wacht ongeveer vier minuten en spoel dan uw mond met water. De bittere nasmaak verdwijnt binnen tien minuten; de pijnstillende werking houdt twee tot drie uur aan.
Als u kruidnagelolie uit een natuurwinkel gebruikt, doe dan enkele druppels op een wattenbolletje of wattenstaafje en druk dit direct tegen de pijnlijke plaats. Kruidnagelolie kunt u ook zelf maken: op internet ziet u stap voor stap hoe dit moet (https://www.youtube.com/watch?v=V8u03TnfG5k).
U kunt ook kruidnagelthee maken: doe ongeveer 1 theelepel hele kruidnagels in een kop kokend water. Wees hier wel voorzichtig mee: als u te veel van deze thee drinkt, werkt hij als bloedverdunner.

Spoelen met warm, zout water
Uw mond spoelen met warm, zout water kan de pijn verlichten en het openbreken van puistjes op het tandvlees bevorderen. Als er pus vrijkomt, zorg dan dat u die goed wegspoelt met meer warm, zout water.
Dit eenvoudige middel komt voort uit het gebruik van pekel om vlees te conserveren en bacteriën te doden. Met warm, zout water worden afvalproducten van bacteriën weggespoeld, waardoor tandvlees en tanden en kiezen sneller herstellen.2

Asafoetida
Deze hars uit de wortels van de Europees-Aziatische plant duivelsdrek (Ferula assa-foetida) wordt in de homeopathie en plantengeneeskunde gebruikt als middel dat de spijsvertering stimuleert, en in de voedselbereiding als specerij en smaakversterker. Net als geelwortel (kurkuma) wordt het veel in de Indiase keuken gebruikt.
Gebruik: Voeg een mespuntje asafoetidapoeder toe aan citroensap. Verwarm de vloeistof en breng deze met een wattenbolletje of wattenstaafje op de pijnlijke kies aan. Voor directe pijnverlichting kunt u het poeder ook even bakken in geklaarde boter (ghee) en in een tandholte aanbrengen.3

Knoflook
Vaak ligt de oorzaak van kiespijn in een abces dat zich vormt als gevolg van een infectie. De antibacteriële werking van knoflook berust vooral op de werkzame stof allicine. Deze stof komt vrij wanneer knoflook wordt fijngesneden of geplet. In de natuur verdedigt allicine de plant tegen ziekteverwekkende bacteriën in de bodem, maar in te grote hoeveelheden kan het ook de weefsels en enzymen van de plant zelf beschadigen. Daarom wordt de stof slechts korte tijd geproduceerd, en voornamelijk op die plaatsen waar aanvallen van bacteriën kunnen optreden.
Gebruik: Allicine is verkrijgbaar als poeder, vloeistof of capsules. U kunt ook een teentje knoflook fijnsnijden en dit in of rond een tandabces leggen om een bacteriële infectie tegen te gaan. Meestal voelt u de pijn direct verminderen.4

Baksoda (E500ii) en waterstofperoxide
Deze twee middelen worden vaak samen aan tandpasta’s toegevoegd omdat ze een blekend effect zouden hebben.
Gebruik: Als u uw aangetaste gebit poetst met een tandpasta die deze stoffen bevat, wordt niet alleen plaque verwijderd, maar worden tegelijkertijd ook tandvleesontsteking en andere gebitsproblemen aangepakt. Veel mensen bereiden zelf een pasta van deze twee stoffen, maar het is aan te raden om alleen baksoda te gebruiken. Waterstofperoxide kan gevaarlijk zijn, zelfs als u een oplossing voor huishoudelijke doeleinden (3 procent) gebruikt. Als u ermee spoelt of wat doorslikt, kan dit een branderig gevoel en blaasjes of schuimvorming in de mond, buikpijn en braken veroorzaken. En als u de damp inademt, kunnen uw neus, keel en luchtwegen geïrriteerd raken. Drogisterijen, schoonheidssalons en mondhygiënisten mogen daarom alleen nog tandbleekmiddelen verkopen met minder dan 0,1 procent waterstofperoxide.

Vanille-extract
Net als kruidnagels, bevat vanille eugenol. Deze stof heeft een ontsmettende en pijnstillende werking, en helpt tegen gaatjes en kiespijn.1
Gebruik: Maak een wattenstaafje of wattenbolletje goed nat met drie of vier druppels vanille-extract en druk het op de aangetaste tand of kies. U kunt het extract ook met uw vinger op de zere plaats wrijven, maar denk eraan om eerst goed uw handen te wassen. Herhaal dit totdat de pijn verdwijnt.

Gagel
De wortelschors van deze struiken (geslacht Myrica) kan het tandvlees sterker maken. De bessen worden gebruikt bij pijn in de verstandskiezen. In laboratoriumonderzoek is de antibacteriële werking van het bladextract van de Yang mei (M. rubra) aangetoond .5
Gebruik: Maak een pasta door de wortelschors van gagel te mengen met azijn. Breng de pasta op de aangetaste tand of kies aan om de pijn te verlichten. Gebruik de pasta meerdere malen per dag of naar behoefte.

Guave-bladeren
Extracten van de bladeren van Psidium guajava (bij Turkse winkels en via internet te verkrijgen) kunnen de groei van grampositieve bacteriën, zoals Staphylococcus aureus, remmen.6 Ook hebben ze een algemene bacterieremmende werking.7 Van oudsher worden ze gebruikt tegen gebitsaantasting en tandvleesontsteking, maar ze werken ook goed tegen mondzweertjes en verlichten kiespijn. Als u het extract op de gevoelige plaats aanbrengt, zou u het effect snel moeten voelen.
Gebruik: Kauw op een paar verse guavebladeren totdat u voelt dat het sap inwerkt op de pijnlijke plaats. U kunt ook vier of vijf bladeren in water aan de kook brengen, dan laten afkoelen tot lauwwarm, en een mespuntje zout toevoegen. Spoel uw mond goed met deze oplossing.

Actieve kool
Actieve kool van medische kwaliteit (zoals Norit) in poedervorm kan helpen tegen gebitsinfecties, kiespijn, tandvleesaandoeningen en tandabcessen.8

Kiespijn-knoppenkruid
Officieel heet deze plant Spilanthes acmella of Acmella oleracea. In het Nederlands heet hij ook wel abc-kruid of champagneblad. De plant heeft een natuurlijke verdovende werking en is daarom lange tijd gebruikt in de traditionele geneeskunde.9 Als u op een bloemknop kauwt, voelt u een sterk tintelend/verdovend effect in uw mond.
Gebruik: Maak een tinctuur met één deel kruid (bloemen, bladeren, knoppen) op één deel water en vijf delen ethanol. Laat dit drie weken staan en schud het af en toe. Breng de tinctuur aan op de aangetaste plaats. U kunt spilanthestinctuur overigens ook kopen bij een natuurwinkel of drogist.

[kadertekst:] Oorzaken, klachten en symptomen

Oorzaken van kiespijn
• Abces in tand of kies,
• Ontstoken tandvlees,
• Gaatjes,
• Beschadigde vulling,
• Beschadigde tand of kies (breuk of een afgebroken stukje),
• Bijholteontsteking
• Verstandskies,
• TMJ-syndroom (kaakgewrichtsprobleem).

Symptomen
• Gezwollen tandvlees,
• Koorts,
• Hoofdpijn,
• Scherpe pijn als u op uw tand of kies klopt (bijvoorbeeld met een potlood),
• Vies smakend vocht in uw mond (uit een ontstoken tand of kies),
• Scherpe pijn als u op uw tand of kies drukt,
• Gevoeligheid voor warm of koud voedsel en drinken.

Waarschuwingssignalen
In de volgende gevallen is tandheelkundige hulp nodig:
• Hoofdpijn,
• Koorts,
• Gezwollen of gevoelige mondbodem,
• Afwijkingen in de hersenzenuw, die bijvoorbeeld invloed kunnen hebben op de zintuigen.

[STREAMERS:]
Kruidnagel heeft een sterke antibacteriële, ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
Guavebladeren werken ook goed tegen mondzweertjes en verlichten kiespijn.
Als u poetst met deze tandpasta, wordt niet alleen plaque verwijderd, maar worden tegelijkertijd ook tandvleesontsteking en andere gebitsproblemen aangepakt.
De antibacteriële werking van knoflook berust vooral op allicine, die vrijkomt wanneer knoflook wordt fijngesneden of geplet.

LITERATUUR
1 Molecules, 2012; 17: 6953-81
2 The Gum Disease Conspiracy (Part 2); http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/07/25/dentist2.aspx
3 Felter HW. The Eclectic Materia Medica, Pharmacology and Therapeutics. Cincinnati, OH: John K Scudder, 1922: 38-9
4 www.allicinfacts.com/about-allicin/medical-uses/allicin-medical-uses-t/
5 J Sci Food Agric, 2013; doi 10.1002/jsfa.6338 (wileyonlinelibrary.com)
6 Int J Microbiol, 2013; 2013: Article ID 746165, 7 pages
7 Fitoterapia, 2002; 73: 713-5
8 www.charcoalremedies.com/teeth
9 Adv Pharmacol Sci, 2013; 2013: Article ID 423750, 9 pages

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een fijne boel

Een opknapbeurt voor uw botten

Kruid met superkracht

Geen pijn meer

Medicinale kruiden tegen migraine

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier