Van de hoofdredactie: Alternatieven die werken

Zo’n twintig jaar geleden ondervonden we zelf met welke vragen je komt te zitten als je iemand met kanker kent. Bryans moeder, Edie, was destijds 78 en kreeg te horen dat ze terminale borstkanker had. Ze wist het zelf al een paar jaar, maar had het voor iedereen verzwegen en was er nooit mee naar een arts gegaan.

Toen ze het ons eindelijk vertelde, drongen we erop aan dat ze naar de huisarts zou gaan. Toen die haar onderzocht, schrok hij: haar borst leek wel rauw vlees’, zei hij. De kanker was zo vergevorderd dat het te laat was om nog chemotherapie of iets anders te proberen. Ze kreeg alleen sterke pijnstillers. Edie had hooguit drie maanden te leven, vertrouwde de huisarts ons toe. ‘Als ik u was, zou ik haar zaken gaan regelen.’

Eerlijk gezegd waren we bang. Gelukkig kenden we Patrick Kingsley, die geregeld voor onze nieuwsbrief schrijft, al wisten we niet wat hij te bieden had als het ging om terminale kanker. We kregen echter hoop toen we hoorden dat hij een groep kankerpatiënten begeleidde waaronder zich veel meer ‘hopeloze gevallen’ bevonden. Die bleven tegen alle verwachting in langer leven dan hun was voorspeld.

Zijn therapie bestond uit twee keer per week een infuus of injectie met een hoge dosering vitamine C en waterstofperoxide, en een aangepast, gezond dieet zonder voedingsmiddelen als zuivel, tarwe en suiker. Verder was er een schema met vitaminesupplementen dat was afgestemd op de portemonnee en smaak van iemand die is grootgebracht met alledaagse Britse kost. We brachten Edie tweemaal per week naar hem toe voor haar behandeling. Binnen een maand begon haar borst te genezen.

Een paar maanden later kwam de huisarts haar onderzoeken. Hij was verbaasd dat ze überhaupt nog rondliep. Toen hij haar onderzocht, was hij met stomheid geslagen. De kanker was compleet verdwenen. Edie heeft nog vele jaren geleefd. Ze stierf een halfjaar na haar echtgenoot.

Waarom vertellen we u dit? Niet omdat wij vinden dat iedereen met kanker aan de vitamine C moet. Er zijn genoeg mensen die kanker hebben gehad en beter zijn geworden met chemotherapie, bestraling of een operatie. Wij willen niets voorschrijven. Ons doel is onderzoek doen en de beste studies boven water halen die ‘de andere kant van het verhaal’ laten zien, zowel over de reguliere als de alternatieve gezondheidszorg. Onze lezers zijn intelligent genoeg om op basis van deze informatie zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken.

De boodschap van Edies verhaal is dat er ook niet-conventionele behandelingen bestaan die werken. Het bewijs van hun werkzaamheid is misschien slechts ‘klinisch’ of ‘anekdotisch’, wat inhoudt dat ze nog niet grondig getest zijn in een zorgvuldig uitgevoerd dubbelblind onderzoek. Maar dat betekent niet dat ze het niet waard zijn om verder onderzocht te worden.

Vele mensen kennen dit soort anekdotes, over mensen die een andere behandelroute hebben gekozen dan de conventionele en die volledig zijn genezen. Journalist en auteur Laura Bond is zo iemand: in deze editie leest u het verhaal over haar moeder Gemma.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart