Alternatieven die werken: voorkom de veroudering van uw hersenen

Een checklist om geestelijk jong en alert te blijven.


Aan de hand van deze acht adviezen kunt u uw hersenen levendig en scherp houden.
1. Choline, voor het zenuwweefsel
Choline is een B vitamine. Een aan te bevelen dagelijkse dosis is 550 mg/dag voor mannen en 425 mg/dag voor vrouwen. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan is een hogere dosis aanbevolen. Onderzoek heeft aangetoond dat choline het zenuwweefsel onderhoudt en het weerbaar maakt tegen stress1.
Eieren, kippenvlees, kabeljauw, spinazie, bloemkool, kidneybonen en pinda’s behoren tot de beste cholinebronnen in ons voedsel.

2. Omega-3, voor probleemoplossing
Omega-3-vetten zorgen voor een betere communicatie tussen de hersencellen2. Ze zitten in vis als zalm, haring, sardines en makreel, maar ook in ruime hoeveelheden in postelein (portulaca oleracea), een sappig kruid dat in salades wordt gebruikt. Het bevat ook vitamine A en C, sommige B vitaminen en carotenoïden; bovendien nog magnesium, calcium, kalium en ijzer en twee typen kleurstoffen – rode betacyanine en gele betaxanthine – die beide krachtige antioxidanten zijn met antimutagene (antikanker) eigenschappen. Dit laatste is in ieder geval in laboratoriumonderzoek aangetoond. Een kopje oftewel 100 gram vers posteleinblad bevat 300-400 mg alfa-linoleenzuur en een kopje gekookte blaadjes 90 mg calcium, 560 mg kalium en meer dan 2000 IE vitamine A. Postelein heeft een aangename, lichtzure smaak.

3. Kauwgom bevordert de concentratie
Het kauwen van kauwgom verbetert het geheugen met 35 procent, zo bleek in cognitieve testen. De proefpersonen moesten zich daarbij na 10 tot 15 minuten een reeks van tien woorden herinneren die ze in zinnen hadden gebruikt3.
Mastic gum van de mastiekboom (pistacia lentiscus) is een gomhars met een aangenaam aroma en is te vinden in Griekse voedingswinkels. Het staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Actueel onderzoek heeft aangetoond dat het kauwen daarvan cholesterol- en bloeddrukverlagend werkt en ook werkzaam is tegen de helicobacter pylori-bacterie in de maag4.

4. Regelmatig sporten om sneller te denken
Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het cognitief functioneren, het leervermogen en het geheugen. Het beschermt tegen neurodegeneratie en tegen depressie, vooral bij ouderen5.

5. Ontstressen
Permanente te hoge stress is een van de grootste vijanden van de hersenen, omdat de stresshormonen adrenaline en cortisol doorwerken in het hele brein en daarbij de hersencellen beschadigen. Transcendente meditatie lijkt een effectieve manier om dit schadelijke effect tegen te gaan6.

6. Kruiden voor een goed geheugen
Een opmerkelijk onderzoek bevat aanwijzingen voor de stelling dat door dagelijks ongeveer 500 ml plantaardig sap – fruit- of groentesap – te drinken het geheugen intact blijft7. Dat geldt ook voor een gestandaardiseerd extract van de ginkgo biloba, de Japanse tempelboom. Van deze plant is aangetoond dat hij helpt bij achteruitgang van het geheugen, verlies van alertheid, dementie en hersenschade door vrije radicalen8. Gebruik kruiden niet zonder een deskundig advies, vooral als u medicijnen gebruikt. Ginkgo kunt u bijvoorbeeld niet zomaar in combinatie met acetylsalicylzuur (aspirine) slikken.

7. Antioxidanten voor de gezondheid van de hersenen
Bij laboratoriumonderzoek werd een geoxideerde vorm van vitamine C ontdekt – dehydroascorbinezuur – die de bloed-hersenbarrière kan passeren en in het hersenweefsel wordt vastgehouden. Oxidatie van vitamine C zou dus een belangrijke voorwaarde kunnen zijn voor de opslag van deze vitamine, waardoor het vermogen van de hersenen om vrije radicalen op te ruimen vergroot zou kunnen worden9.

8. Houd de hersenen lenig
Om flexibel te blijven moet uw geest iets onverwachts doen, iets wat nog niet geoefend is. De beste manier is om af te wijken van de routine van het bekende en automatismen. Zo dwingt u de geest tot het leveren van een maximale prestatie.
Een balpen, een vel papier en een vierkant spiegeltje is alles wat u nodig hebt. Neem de pen in de hand waarmee u schrijft en houd de spiegel met uw andere hand rechtop langs de bovenkant van het papier met de spiegelkant naar u toe. Vervolgens schrijft u in hoofdletters in spiegelschrift uw naam (zodat die in de spiegel correct te lezen is). Daarbij mag u alleen in de spiegel kijken en niet op het papier. Als u dit eenmaal onder de knie hebt, kunt u lange en ingewikkelde zinnen gaan schrijven.
Door zoiets nieuws en onbekends te gaan doen, wordt een ander deel van de hersenen weer wakker: het deel dat gebruikt werd voor de ontelbare nieuwe dingen waarmee u als kind voor het eerst in aanraking kwam.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgenezer, osteopaat, homeopaat en kruidengenezer.
(Meer informatie: www.drgaier.com)

1www.gesundheitsseiten.com/wirkstoffe-a-c/29-wirkstoffe-a-c/204-cholin-a-inositol.html
2Nat Rev Neurosci, 2008; 9: 568-578
3www.psychologistworld.com/memory/chewing¬gum.php
4The Mag Tree – Marvelous Lasticha, in Epikouria Magazine, herfst/winter, 2005
5Trends Neurosci, 2007; 30: 464-472
6www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/192/4245/1242
7www.mc.vanderbilt.edu/reporter/index.html?ID=4980
8Arch Phys Med Rehabil, 2000; 81: 668-678
9J Clin Invest, 1997; 100: 2842-2848
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier